В Германия ще бъде затворен най-големият завод в Европа за производство на слънчеви

...
В Германия ще бъде затворен най-големият завод в Европа за производство на слънчеви
Коментари Харесай

Затваря най-големият завод за слънчеви панели в Европа

В Германия ще бъде затворен най-големият цех в Европа за произвеждане на слънчеви панели на швейцарската компания „ Майер Бургер “, съобщи PV Magazine, представен от obektivno.bg.

Заводът във Фрайберг, Саксония, отвори порти през 2021 година и сътвори към 500 работни места за града. Той е най-големият производител на слънчеви фотоволтаични панели в Европа. Собственикът обаче разгласи желанието си да затвори завода до началото на април поради утежняването на пазарните условия в Европа.

„ Майер Бургер “ възнамерява да се концентрира върху американския пазар. Окончателното решение ще бъде взето доникъде на февруари.

Германските производители на слънчева сила от дълго време приказват за ценови дъмпинг от съперниците в Китай, както и за по-благоприятни пазарни условия в Съединени американски щати. Те приканват немските управляващи да поддържат бизнеса, в противоположен случай страната ще загуби тази промишленост. Премиерът на Саксония Михаел Кречмер вече прикани Берлин да предприеме незабавни ограничения за спасяването на предприятието. Германското министерство на стопанската система съобщи, че договаря с „ Майер Бургер “.

Управляващата коалиция в Германия към този момент отсрочи амбициозните проекти за създаване на електроцентрали с газови турбини и ще разчита на електроцентрали, работещи с въглища, през идващите години, съобщи Berliner Zeitung, базирайки се на вътрешен документ на ръководещата Социалдемократическа партия на Германия. Германската медия изяснява неуспеха на проекта за зелен преход на Берлин със следните аргументи:

„ Това беше главният план за зелена промяна в Германия и може би най-амбициозният план за енергийна политика на ръководещата коалиция:

след последователното прекъсване на нуклеарната сила и плануваното ранно затваряне на въглищните централи, природният газ трябваше да се трансформира в мост към нов, зелен свят на енергетиката в Германия. Тогава обаче стартира спорът в Украйна. Това беше последвано от политиките на строги икономии, следвани от финансовия министър Кристиан Линднер, и най-после от бюджетната рецесия в края на 2023 година “.

 

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР